poniedziałek, 12 listopada 2012

Podlaskie przysmaki

Podlaskie potrawy regionalne to nie tylko kartacze i babka:) Oprócz tych najbardziej znanych są jeszcze takie specjały jak pielemieni, szuba, kulebiak, cebulak, piekarczewnik... Niektórych jeszcze nie próbowałem, dlatego postaram się, w miarę moich możliwości i umiejętności, rozwijać ten dział na blogu. 

Bialystoker

Smorodinówka

Mięcho

Steki marynowane w winie

Ćevapčići

Jagnięcina duszona w winie z figami

Roladki z indyka ze śliwką

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym

Schab gotowany

Kurczę nabite w butelkę

Skrzydełka po diabelsku

Steki

Pierś faszerowana oliwkami i serem

Roladki drobiowe z pieczarkami

Bataty, karkówka i pomarańcza

Zrazy z kurczaka w sosie pomidorowym

Odwrócona rolada

Burgery z pieczarkami

Piersi nadziewane suszonymi pomidorami

Papryka faszerowana


Ciekawym i kolorowym sposobem na obiad jest papryka faszerowana. Nie wymaga też wiele pracy. Paprykę można nadziać mięsem mielonym z ryżem (tak jak gołąbki), albo dowolnym innym farszem (może nie ryzykowałbym kiszonej kapusty). Poniżej papryka faszerowana ryżem z warzywami.

Składniki:
opakowanie mrożonych warzyw (ja użyłem mieszanki chińskiej)
1 woreczek ryżu
koncentrat pomidorowy
olej do smażenia
przyprawy: sól, pieprz, cukier, curry, sos sojowy
4 papryki

Warzywa smażymy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy koncentrat i przyprawy. Dodajemy ugotowany ryż i odrobinę wody. Z papryki odcinamy górną część razem z łodygą, wybieramy ze środka pestki, wypełniamy farszem i przykrywamy odciętą „czapeczką”. Paprykę układamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy trochę wody na dno naczynia i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180ºC.


Zupa krem z buraków


Ostatnio polubiłem zupy typu krem. Doszedłem do wniosku, że w zasadzie prawie każdą zupę warzywną można zmielić:) Poniżej przepis na krem z buraków, który posmakował całej naszej rodzinie.

Składniki:
2 duże buraki
3 ziemniaki
1 cebula
1 jabłko
100 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka mąki
1 łyżka oleju
przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie,

Buraki gotujemy w mundurkach aż zmiękną. Ugotowane buraki, ziemniaki, cebulę i jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą i dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, łyżkę oleju i szczyptę soli. Gotujemy około 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy jogurt zmieszany z łyżką mąki. Doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze 5 minut. Całość miksujemy blenderem. Można udekorować kleksem z jogurtu.


Ryby i owoce morza

Kotlety ze śledzia

Kalmary smażone z pietruszką

Danie bardzo proste do przygotowania i co najważniejsze – pyszne. Proponuję kupić mrożone i pokrojone kalmary, wtedy nie trzeba ich patroszyć. Jeśli kupimy świeże, to i tak przed gotowaniem należy je przemrozić, żeby nie były gumowate. Najlepiej smakuje w Chorwacji, stamtąd też przywiozłem przepis.

Składniki:
mrożone kalmary
4 ząbki czosnku
1 nieduża cebula
pęczek pietruszki
oliwa z oliwek
przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny

Mrożone kalmary płuczemy i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy około 3 minuty i odcedzamy – dłuższe gotowanie może spowodować, że będą gumowate. Pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy posiekaną pietruszkę i ugotowane kalmary. Smażymy chwilkę i przyprawiamy do smaku. Najlepiej smakują z ryżem lub makaronem z odrobiną pesto.




Kulinarne podróże

Pierogi, pyzy i kluski

Kotlety z kaszki w naleśnikach z sosem grzybkowym

Desery

Batoniki z musli

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...