niedziela, 13 stycznia 2013

Śledzie z jabłkami

Kolejna odsłona śledzi – tym razem z jabłkami. Jest to patent mojej Mamy. Takie śledzie zawsze pojawiają się na naszym stole na Wigilię. Dobrze sprawdzają się też jako przystawka na domową imprezę. Ładnie prezentują się na półmisku, a w smaku – sprawdźcie sami :)


Grzane piwo

Jest to mój ulubiony domowy sposób na przeziębienie. Ponieważ dopadła mnie grypa postanowiłem trochę się podleczyć :) Jest wiele przepisów na grzane piwo. Kiedyś w knajpie dostałem piwo podgrzane w mikrofalówce, nawet bez dodatku soku – ohyda! Dobry grzaniec musi być z goździkami, miodem i cynamonem. Jeśli dodamy imbir, to efekt leczniczy będzie jeszcze lepszy.


sobota, 12 stycznia 2013

Sałatka ze śledzi z burakami i gruszką

Przepis znalazłem tutaj ale oczywiście zrobiłem po swojemu :) Wszystkie przepisy traktuję jak sugestie, a nie jak algorytm na wykonanie potrawy. No może za wyjątkiem ciast, o czym wspominałem w poście z przepisem na ciasto marchewkowe.
Sałatka urzekła mnie przede wszystkim wyglądem – bardzo spodobał mi się pomysł ułożenia takiej kolorowej kompozycji na talerzu. Zaintrygowała mnie też gruszka wśród składników. Okazało się, że smakuje równie dobrze jak wygląda :)


środa, 9 stycznia 2013

Ciasto marchewkowe

Głównym powodem, przez który nie lubię pieczenia ciast, jest konieczność ścisłego trzymania się przepisu. Przy każdym innym daniu można polegać na chłopskim rozumie (lub kobiecej intuicji – zależy co kto posiada) i eksperymentować ze składnikami. Przy robieniu ciasta musimy ograniczyć naszą fantazję do wyboru rodzaju kremu, polewy, dodania bakalii lub rodzynek itp. Jeśli zaczniemy zmieniać proporcje podstawowych składników, nasz wypiek jest raczej skazany na porażkę.

Ciasto marchewkowe początkowo uznałem za egzotyczny wynalazek, jednak gdy je pierwszy raz spróbowałem, bardzo przypadło mi do gustu. Zachowuje świeżość przez kilka dni, jest dość wilgotne ale nie zakalcowate. Jest to wypiek, który zagości jeszcze niejeden raz na naszym stole. Poniższy przepis dostałem od siostry. Właściwie jedyną modyfikacją, jaką wprowadziłem, była zmiana sody na proszek do pieczenia.  Przełożyłem je kremem do karpatki z paczki (takim bez gotowania). Następnym razem planuję zrobić krem mascarpone, zastanowię się też nad dodaniem rodzynek – takie eksperymenty ;)


poniedziałek, 7 stycznia 2013

Śledzie ze śliwkami

Tak jak już wspominałem – z deserów najbardziej lubię śledzie:) Szczególną sympatią darzę śledzie w occie, w przeróżnych odsłonach. Tym razem proponuję je w zestawieniu z suszonymi śliwkami.


niedziela, 6 stycznia 2013

Sernik bez sera

Bardzo rzadko pieczemy z Misią ciasta. Ja zresztą nie za nimi nie przepadam. Szczególnie nie lubię właśnie serników. Taki suchy, gliniasty ser przyklejony do kawałka biszkoptu i jeszcze z rozgotowanymi rodzynkami w środku... paskudztwo. Ten sernik jednak jest inny – puszysty i delikatny. Pewnie dlatego, że wśród składników nie ma sera:)


Pasztet z żurawiną

Nie ma to jak świąteczny pasztet. W tym roku nie dodawałem żurawiny do środka, żeby nie był za słodki, tylko ułożyłem z niej na wierzchu choinkę. Jak zwykle wyszedł bardzo dobry. Tylko Mama narzekała, że znowu dodałem wątróbkę :) No cóż – rzecz gustu.


sobota, 5 stycznia 2013

Zrazy z kurczaka w sosie pomidorowym

Postanowiłem dzisiaj zrobić zrazy z piersi kurczaka. Takie klasyczne – ze słoniną i kiszonym ogórkiem. Dodałem jeszcze trochę podsmażonej cebuli, żeby nie były za suche. Wyszły bardzo dobre.


piątek, 4 stycznia 2013

Carpaccio z pomidorów i mozzarelli

Doskonałe śniadanie lub przekąska imprezowa. Pomidorek z mozzarellą i pesto. Przygotowanie zajmuje kilka minut, a wygląda to całkiem nieźle i bardzo dobrze smakuje. Jeśli pomidory pokroimy cienko, to możemy nazwać potrawę „carpaccio”, co daje dodatkowe +5 punktów do lansu ;)

Składniki:
pomidory – 2 szt.
kulka mozzarelli w zalewie (tym razem kupiłem mozzarellę z bazylią)
pesto – 3 łyżeczki


czwartek, 3 stycznia 2013

Tera Misiu

Czyli Misia zrobiła tiramisu :) W tym tradycyjnym włoskim deserze, na nasączony kawą i Amaretto biszkopt kładzie się krem z serka mascarpone, cukru i jajek. Poniższy przepis dostaliśmy od koleżanki mojej małej żonki. Zainteresował mnie głównie dlatego, że krem nie jest za słodki i nie zawiera jajek. Mimo tego, że na deser najbardziej lubię śledzie, ta wersja tiramisu bardzo mi posmakowała.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...