tag:blogger.com,1999:blog-858656479640500681.post3360048239414312430..comments2023-08-18T18:25:12.772+02:00Comments on Gotuj z Misiem: Kiszka ziemniaczanaAnonymoushttp://www.blogger.com/profile/13298285387003423625noreply@blogger.comBlogger52125tag:blogger.com,1999:blog-858656479640500681.post-16533300466801567592018-03-21T12:27:36.361+01:002018-03-21T12:27:36.361+01:00Super przepis i podpowiedzi komentujących , robiła...Super przepis i podpowiedzi komentujących , robiłam kiedyś maszynką do mięsa , ale kuchnia jest cała w ziemniakakach, sok przecieka i ogólnie bałagan. BUTELKA BĘDZIE LEPSZA. Udało mi się kupić w sklepie big lejek , ale samemu to trochę ciężko , lepiej we dwoje jeszcze raz dziękuję za przepis i cenne uwagiAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-858656479640500681.post-61189938913629031962017-09-17T22:01:00.546+02:002017-09-17T22:01:00.546+02:00Nigdy nie próbowałem maszynką, ale sposób z butelk...Nigdy nie próbowałem maszynką, ale sposób z butelką wydaje się lepszy.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/13298285387003423625noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-858656479640500681.post-87781920269653968492017-09-15T19:40:17.229+02:002017-09-15T19:40:17.229+02:00Jeśli chodzi o maszynkę i napnianie. Tocnie farsz ...Jeśli chodzi o maszynkę i napnianie. Tocnie farsz mięsny. To jest tak rzadkie, że nie da się maszynką napełnić tak łatwo. Lepiej jest z butelki lub lejek i palcami :)Przemohttps://www.blogger.com/profile/07420440530396705141noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-858656479640500681.post-63851590018554862652017-05-27T15:47:49.506+02:002017-05-27T15:47:49.506+02:00Jelita można też kupić w każdym sklepie typu OBI,n...Jelita można też kupić w każdym sklepie typu OBI,na dziale z drożdżami wolnymi itp...A do napełniania zamiast lekka obcięła butelka po napoju HELENA.i tylko ta bo ma specyficzny kształt.Kiszka PYCHAAA!!!!<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/06365526745832263509noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-858656479640500681.post-28616020916798967612016-06-22T17:49:37.386+02:002016-06-22T17:49:37.386+02:00Kiszka z grilla to ciekawy pomysł. Będę musiał spr...Kiszka z grilla to ciekawy pomysł. Będę musiał spróbować.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/13298285387003423625noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-858656479640500681.post-53409946130314886162016-06-20T17:10:45.914+02:002016-06-20T17:10:45.914+02:00Dopiszę kilka moich doświadczeń z kiszką. Robiłam ...Dopiszę kilka moich doświadczeń z kiszką. Robiłam ją wielokrotnie - z dodatkiem ziemniaków gotowanych lub tylko z tartych. Najlepsze są ziemniaki "mączaste" i "stare", młode są zbyt wodniste. Gdy używamy młodych, należy odlać wodę, powstałą podczas tarcia.Najczęściej parzę a potem obsmażam na patelni tuż przed jedzeniem, podsmażam też wtedy dodatkowo cebulę, kładę na nią kiszkę w całości lub w plastrach. Jest także świetną sprawą na grilla, na folię aluminiową kroję kilka piórek cebuli, kładę kiszkę, zawijam i po upieczeniu bardzo smaczna. Pozdrawiam smakoszy,tych doświadczonych kulinarnie i tych początkujących. Praktyka czyni mistrza. TeresaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-858656479640500681.post-47680441075492292692016-05-14T23:57:54.832+02:002016-05-14T23:57:54.832+02:00Po 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni kiszka na...Po 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni kiszka na pewno jest upieczona (przy założeniu, że piekarnik nie jest zepsuty). Może być trochę luźna jeśli ziemniaki były bardzo wodniste. Należałoby w takim wypadku dodać więcej mąki i kaszy. Oczywiście najlepsze na kiszkę są mączyste gatunki ziemniaków: https://goo.gl/luWuXAAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/13298285387003423625noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-858656479640500681.post-80399252902880243072016-05-14T13:48:23.466+02:002016-05-14T13:48:23.466+02:00Witam. Robię wszystko jak w przepisie a kiszka po ...Witam. Robię wszystko jak w przepisie a kiszka po upieczeniu jest jakby surowa w środku. Proszę o pomocAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-858656479640500681.post-37730991896422796682016-05-14T13:46:04.146+02:002016-05-14T13:46:04.146+02:00Mam malutki problem z kiszką. Robię wszystko jak w...Mam malutki problem z kiszką. Robię wszystko jak w przepisie a kiszka po spieczeniu wydaje się surowa tak jak by ziemniaki się nie upiekły. Proszę o pomocszymdoghttps://www.blogger.com/profile/05348163759968785072noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-858656479640500681.post-74612514624899904272016-02-13T17:10:53.399+01:002016-02-13T17:10:53.399+01:00Dziękuję za dodatkowe instrukcje :)Dziękuję za dodatkowe instrukcje :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/13298285387003423625noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-858656479640500681.post-23043451219399379232016-02-13T12:19:12.595+01:002016-02-13T12:19:12.595+01:00Aha no i jeszcze dodam o co chodzi tak z tymi ziem...Aha no i jeszcze dodam o co chodzi tak z tymi ziemniakami gotowanymi lub kasza manna itd. Zatem gdy jesienią ziemniaki są stosunkowo młode i mają dużo skrobi (zależy też od odmiany ziemniaków) to kiszka z takich ziemniaków będzie twarda (za twarda) zatem dobrze jest dodać ziemniaków gotowanych poprzez czas długość przechowywania ziemniaki tracą skrobię i stają się bardziej wodniste i kiszka może być za miękka wtedy dodajemy trochę mąki krupczatki lub kaszy mannej, ja zamiast dodawania ziemniaków gotowanych do ziemniaków utartych dodaję gorące skraweczki z cebulą bardzo gorące prosto z ognia żeby troszkę zaparzyć ziemniaki w ten sposób tracą skrobię/krochmal. W połowie zimy dodaję już wystudzone a wiosną trochę krupczatkiAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-858656479640500681.post-39332508045994296592016-02-13T12:05:33.203+01:002016-02-13T12:05:33.203+01:00Ja ma taka wprawę w robieniu kiszek ze wcale tego ...Ja ma taka wprawę w robieniu kiszek ze wcale tego nie uważam za szczególnie czasochłonne, oczywiście jelita kupuje solone i tylko odwracam płukam (sprawdzam czy dobrze umyte) i odsalam w wodzie i jednak resztkami sadła do środka ładnie się wytapia podczas pieczenia i wsiąka w ziemniaki, poza tym przepis jak wyżej. Do nadziewania najlepsza jest obcięta butelka po wodzie pięciolitrowejAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-858656479640500681.post-13203005472025737892015-09-13T11:19:12.235+02:002015-09-13T11:19:12.235+02:00Właśnie w tej chwili robimy kiszkę z żoną zresztą...Właśnie w tej chwili robimy kiszkę z żoną zresztą nie pierwszy raz ale wolimy pieczoną niż gotowaną pycha.heniohttps://www.blogger.com/profile/05459825370288924977noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-858656479640500681.post-18854648307176641802015-05-05T12:34:35.720+02:002015-05-05T12:34:35.720+02:00Nie mam w zestawie końcówki do napychania kiełbas,...Nie mam w zestawie końcówki do napychania kiełbas, trzeba będzie dokupić.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/13298285387003423625noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-858656479640500681.post-37495553230153347332015-05-05T09:45:50.486+02:002015-05-05T09:45:50.486+02:00Co wy z tymi lejkami. Jak ktoś ma elektryczną masz...Co wy z tymi lejkami. Jak ktoś ma elektryczną maszynkę do mięsa, to tam jest taki koncówka do napychania kiełbas. Kiszkę też można tym zrobić, tylko wyjąć sitko i nożyk a włożyć takie śmigiełko które jest również w zestawie. A z 1/2 kg jelit to można że 100 kg kiszki zrobićAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-858656479640500681.post-37262592547533309452015-02-22T10:10:34.923+01:002015-02-22T10:10:34.923+01:00Będę musiał spróbować kiedyś z gotowanymi ziemniak...Będę musiał spróbować kiedyś z gotowanymi ziemniakami zamiast kaszy i mąki.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/13298285387003423625noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-858656479640500681.post-22338197535929477642015-02-21T14:11:50.725+01:002015-02-21T14:11:50.725+01:00Od kilku lat robię kiszkę z pół na pół ziemniaków ...Od kilku lat robię kiszkę z pół na pół ziemniaków surowych pomieszanych z gotowanymi. Ziemniaki gotowane wyciskam przez praskę do pure lub po ostygnięciu mielę. Najlepsza jest we flaku wołowym grubym, przenicowanym z żyłami tłuszczu na wierzchu. Po upieczeniu tłuszcz z wierzchy flaka się wytopi a skórka na kiszce robi się chrupiąca. Rewelka w smaku.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-858656479640500681.post-26119256943091914712015-02-13T11:11:38.705+01:002015-02-13T11:11:38.705+01:00Twój "nagus" to nic innego jak babka zie...Twój "nagus" to nic innego jak babka ziemniaczana. Też ją bardzo lubię, ale smakuje zupełnie inaczej niż kiszka.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/13298285387003423625noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-858656479640500681.post-82883082473814907892015-02-13T00:09:47.789+01:002015-02-13T00:09:47.789+01:00Podobnie jak Ty, uwielbiam kiszke kartoflana. Mogł...Podobnie jak Ty, uwielbiam kiszke kartoflana. Mogłabym jeść ją dosłownie metrami. Od lat bardzo często gości na moim stole ale w postaci gotowanej. Nigdy nie używam niczego więcej jak tylko ziemniaków, cebuli, mięsa i przypraw tak, jak robiły to moja babcia i mama. Jeżeli nie mam akurat jelit, dodaję jajko i pieke tzw. nagusa ale jednak zdecydowanie najbardziej lubię kiszki. ;-)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-858656479640500681.post-4658937581992027122015-01-28T20:03:25.108+01:002015-01-28T20:03:25.108+01:00Tak właśnie napisałem w przepisie: "Ziemniaki...Tak właśnie napisałem w przepisie: "Ziemniaki i pozostałe dwie cebule trzemy na tarce ziemniaczanej."Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/13298285387003423625noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-858656479640500681.post-4524914768328446202015-01-26T21:59:59.616+01:002015-01-26T21:59:59.616+01:00mam trochę lat ,jadłam w dzieciństwie tą wspaniałą...mam trochę lat ,jadłam w dzieciństwie tą wspaniałą kiszkę,żadne danie nie dorówna temu smakowi a szczególnie w zimie kiedy są mrozyAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-858656479640500681.post-53005166419979507502015-01-26T21:47:09.629+01:002015-01-26T21:47:09.629+01:00ale to chyba mają być utarte ziemniaki na tym pole...ale to chyba mają być utarte ziemniaki na tym polega niezwykłość kiszkiAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-858656479640500681.post-71353279876658416272015-01-19T12:42:27.054+01:002015-01-19T12:42:27.054+01:00anonimowy kiszka rewelacja.najlepsza kiszke jadlam...anonimowy kiszka rewelacja.najlepsza kiszke jadlam w Bialymstoku gdzie mieszkalam oraz na polskich kresach skad pochodzili moi rodzice.calujeAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-858656479640500681.post-49115416895374372692015-01-15T20:27:19.354+01:002015-01-15T20:27:19.354+01:00Kiszka ziemniaczana wyszła mi superancko. I tak te...Kiszka ziemniaczana wyszła mi superancko. I tak też wszystkim smakowała. Jelita kupuje w hurtowni. Przyprawy też.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-858656479640500681.post-39540508074043492262015-01-12T19:55:01.540+01:002015-01-12T19:55:01.540+01:00Obawiam się, że smak się zmieni i to bardzo. Cały ...Obawiam się, że smak się zmieni i to bardzo. Cały smak i zapach jest właśnie dzięki jelitom... Poza tym surowa masa jest płynna, więc ciężko będzie ją zawinąć w liście.<br />Skład mojego przepisu na babkę trochę się różni, ale równie dobrze można upiec powyższą masę bez nalewania jej do jelit.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/13298285387003423625noreply@blogger.com