niedziela, 17 maja 2015

Pasztet z soczewicy ze szpinakiem

W szkole, w której uczą się moje małe szkodniki, był organizowany festyn pod nazwą "Zdrowo Żyj!" Oprócz występów, zawodów sportowych, biegu rodzinnego i innych atrakcji, pod koniec była zorganizowana degustacja. Rodzice mieli przynieść swoje zdrowe wynalazki do spróbowania. Postanowiliśmy przygotować trzy potrawy. Zrobiłem wegetariański pasztet z soczewicy ze szpinakiem i masło czekoladowe, a Misia upiekła ciasteczka owsiane (przepis wrzucę niedługo). Muszę się przyznać, że chciałem zrobić taki trójkolorowy pasztet z soczewicy, ale wyszedł mi dwukolorowy :o)


Składniki:
szklanka soczewicy zielonej
szklanka soczewicy czerwonej
4 duże marchewki
opakowanie mrożonego szpinaku (450 gram)
1 duży burak
1 szklanka kaszy manny
½ szklanki oleju
4 jajka
przyprawy: sól, pieprz, bazylia, curry, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa, chili, cukier

Soczewicę, marchew, buraka i szpinak trzeba ugotować (oddzielnie). Później trzeba je zmielić maszynką z drobnym sitkiem (też oddzielnie). Do zmielonej soczewicy dodałem jajka, olej, kaszę mannę i przyprawy, podzieliłem masę na dwie części, do jednej dodałem szpinak, a do drugiej zmieloną marchew z burakiem. Masę ułożyłem warstwami w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (szpinak na górze) i piekłem przez około godzinę w temperaturze 180°, aż pasztet się zarumienił.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...