czwartek, 20 lutego 2014

Kurczak z karmelizowaną gruszką i żurawiną

Zainwestowałem w końcu w oświetlenie do robienia zdjęć. Jak widać na załączonym obrazku, testy nowej żarówki (125W; 5500K; klik), białej parasolki i blendy wypadły pomyślnie (wystarczy porównać np. ze zdjęciami tołkanicy robionymi przy zwykłych żarówkach: klik). W moim nowym „studiu” zadebiutowała pierś z kurczaka, smażona z gruszką i żurawiną. Uważam to danie za całkiem udany eksperyment. Nawet moje małe szkodniki były zachwycone tym połączeniem.


Składniki:
pierś z kurczaka
dwie gruszki
100 gram świeżej żurawiny
2 łyżki miodu
przyprawa do kurczaka, bazylia
olej do smażenia

Pierś pokroiłem na małe kawałki, posypałem przyprawą do kurczaka i odstawiłem do lodówki. Pokrojoną w kostkę gruszkę podsmażyłem na patelni, tak żeby się trochę skarmelizowała. Dodałem żurawinę, miód i pierś. Smażyłem około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Tak przygotowanego kurczaka podałem z ryżem przyprawionym szafranem i z surówką.

5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...