Na sos typu chutney natknąłem się
jakiś czas temu podczas przeglądania kulinarnej blogosfery.
Zaintrygowała mnie jego nazwa. Chutney (czatnej) jest to używany w
kuchni indyjskiej gęsty sos z owoców i warzyw do potraw mięsnych i
wegetariańskich. Jak podaje ciocia Wiki: „W Polsce odpowiedniki
sosów typu chutney znane były od bardzo dawna (pojawiają się
nawet przepisy z XVII w.) pod nazwą gąszcze” (klik).
Zawsze lubiłem połączenie mięsa i
słodko/ostrych smaków. Na początek zdecydowałem się na chutney
mango. Właściwie to planowałem zrobić sałatkę z piersi
kurczaka, rukoli i mango, ale przypomniałem sobie o chutney'u i
postanowiłem zaryzykować:) Eksperyment uważam za bardzo udany.
dojrzałe mango
cebula
pomarańcza
2 łyżeczki cukru trzcinowego
przyprawy: sól, pieprz, imbir,
mięta, curry, chilli
Mango obrałem i
pokroiłem w kostkę, wrzuciłem je na patelnię i zacząłem
podgrzewać na małym ogniu. Dodałem posiekaną cebulę, sok
wyciśnięty z pomarańczy i cukier. Po odparowaniu wody doprawiłem
sos do smaku. Jak widać na załączonym obrazku, podałem go z
grillowaną piersią z kurczaka na liściach rukoli.
Wygląda zachęcająco, muszę w końcu zrobić :)
OdpowiedzUsuńWarto :)
UsuńŚwietne zdjęcie:)A chutney napewno smaczny sądząc po składzie.Sałatka też byłaby fajna,będę czekać na posta z nią:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, też mi się podoba :) Spójrz na zdjęcia z początku bloga - porażka...
UsuńChutney był pyszny, a sałatki nie zrobiłem - wszystko zjadłem z chutney'em:) Przepis jest banalny: pomieszać wszystko:) Nawet oliwy do niej nie dodaję i nie doprawiam, bo kurczak jest doprawiony.
Chutney lubie, ale do tej pory grzeszylam kupujac gotowce :P
OdpowiedzUsuńAle wstyd.. musze zrobic wlasna wersje :)
Twoj prezentuje sie zacnie na tym kurczaczku :D
Idź (do sklepu po składniki na chutney) i nie grzesz więcej;)
UsuńBtw. masz super zdjęcie profilowe:)
Yes,ofc.- tak zrobie :)
UsuńHaha, dziekuje :P
I będzie chutney wszystkie składniki mam. Dzięki za super pomysł :-)
OdpowiedzUsuńPolecam się na przyszłość :)
Usuń