czwartek, 26 września 2013

Babka kartoflana z grzybkami

W dalszym ciągu serii stuletnich przepisów zapraszam do wypróbowania babki kartoflanej z grzybkami. Danie to jest podobne do podlaskiej tołkanicy, którą może też kiedyś zaprezentuję.


Utrzeć dobrze ugotowane kartofle, grzyby ugotowane cienko posiekać, poddusić w maśle z cebulą i pieprzem — rondelek wysmarować masłem, wysypać miałką bułeczką i układać na przemian: warstwę kartofli i grzybów z dodaniem miałkiej bułeczki, na wierzchu kartofle—ze smaku grzybów zrobić sos z mąką, masłem i łyżką śmietany.
Nasz Dom(Tygodnik mód i powieści), 21/27-06-1913”

Tym razem wiele w przepisie nie zmieniłem. Zastąpiłem tylko masło olejem rzepakowym, rondelek naczyniem żaroodpornym, a jako że miałem dużo grzybów, to sos zrobiłem nie ze smaku, tylko z grzybów :) Piekłem ją około 45 minut w temperaturze 180º, aż się zarumieniła. Babka wyszła wyśmienita, co mogą potwierdzić moje szkodniki. Ech ten ich pastewny gust – jak coś jest z kartofli, to musi być dobre :)


Więcej stuletnich przepisów znajdziecie na http://100lattemu.pl

Ja wypróbowałem jeszcze przepisy na kotlety ze śledzia i kotlety z kaszki w naleśnikach

8 komentarzy:

  1. Ależ się dzisiaj zgraliśmy z tymi "wiekowymi" przepisami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Ja zrobiłem taką po raz pierwszy, ale pewnie nie ostatni.

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Ze stuletnich przepisów polecam jeszcze kotleciki z kaszki w naleśnikach - też cieszą oko :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...