środa, 21 sierpnia 2013

Risotto ze szpinakiem i kurczakiem

Od pewnego czasu miałem ochotę zrobić risotto. Takie prawdziwe na białym winie, a nie ryż z warzywami:) Poszperałem trochę w internecie, sprawdziłem zawartość lodówki i zdecydowałem się na risotto ze szpinakiem i kurczakiem. Zakupiłem specjalny ryż (taki okrągły) i przystąpiłem do gotowania. Do risotto wybrałem białe wino Celebro France www.facebook.com/KlubCelebro. Doskonale pasowało do tej potrawy i z trudem udało mi się ocalić trochę do zrobienia zdjęcia:)


Składniki:
pierś z kurczaka
mrożone liście szpinaku – 1 opakowanie
słoiczek suszonych pomidorów
1 cebula
oliwa z oliwek do smażenia
0,5 kg ryżu do risotto
1,5 szklanki białego wina
3 szklanki bulionu
przyprawy: sól, pieprz, świeża bazylia, przyprawa do kurczaka

Pierś z kurczaka pokroiłem w cienkie paski, doprawiłem i odstawiłem na godzinę do lodówki. Cebulę pokroiłem w kostkę i zeszkliłem na oliwie z oliwek z dodatkiem soli i pieprzu. Szpinak wrzuciłem do garnka, dolałem odrobinę wody i zagotowałem na małym ogniu. Dodałem do niego cebulę, pokrojone pomidory oraz podsmażoną pierś z kurczaka. Ryż wypłukałem i wrzuciłem na rozgrzaną patelnię. Dodałem trochę oliwy z oliwek i jak się trochę podsmażył zalałem go białym winem. Gdy wino odparowało dodawałem stopniowo gorący bulion. W tym czasie szpinak z kurczakiem pyrkał sobie na małym ogniu pod przykryciem. Po tych zabiegach ryż był jeszcze trochę twardy, wymieszałem go w garnku ze szpinakiem, dodałem kilka listków bazylii (zgniecionych i porwanych na strzępy!), zdjąłem z ognia i przykryłem żeby wchłonął jeszcze sos który powstał ze szpinaku i kurczaka. Risotto wyszło wyśmienite. Szkodniki trochę kręciły nosem – „Tato, czy dodałeś do tego wodorosty?” – ale jak spróbowały, to im posmakowało:)

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam risotto, chociaż dawno nie robiłam! Białe wino do tego... Rozmarzyłam się;)

    OdpowiedzUsuń
  2. też bym się skusiła :) wygląda wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  3. To było moje pierwsze spotkanie z risotto i eksperyment uważam za wyjątkowo udany :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Misiu jak pysznie u ciebie mmmm :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam ....u mnie dodałam jeszcze soku z cytryny, ale tylko dlatego, że trochę przesoliłam :P ogólnie przepis wyśmienity :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...