poniedziałek, 11 marca 2013

Kotlety rybne z sosem koperkowym

Pamiętam to danie z dzieciństwa. Babcia od czasu do czasu robiła takie kotleciki z ryb słodkowodnych (złowionych przez Tatę) z dodatkiem ryb morskich. Zajmowało jej to pół dnia, z czego najbardziej pracochłonne było filetowanie mniejszych ryb. Ja robię kotlety tylko z ryb morskich – filetowanie małych płotek zostawiam cierpliwym:) Zawsze kupuję kilka gatunków ryb i mieszam je ze sobą. Tym razem był to dorsz, morszczuk i tilapia. Kotlety można zrobić z ryby mrożonej lub świeżej. Jeśli jest mrożona, to trzeba ją rozmrozić i wycisnąć z niej wodę. Poniższe proporcje są na ½ kg ryby już po wyciśnięciu:)


Składniki:
filety rybne – ½ kg
jajko – 1 szt.
bułka tarta – około ½ szklanki
przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy
natka pietruszki
olej do smażenia

Sos:
pęczek koperku,
jogurt naturalny,
1 jajko,
2 łyżeczki mąki,
przyprawy: sól, pieprz, cukier

Rybę zmieliłem przez maszynkę z drobnym sitkiem – dzięki temu wszystkie ości zostały w maszynce. Dodałem jajko, przyprawy, posiekaną natkę i stopniowo dodawałem bułkę tartą, aż uzyskałem masę z której dało się uformować kotlety. Tak jak zawsze usmażyłem najpierw małą próbkę, żeby sprawdzić smak i ewentualnie jeszcze doprawić. Kotlety obtoczyłem w tartej bułce, część z nich usmażyłem, a część ułożyłem na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i upiekłem (około 40 minut w temperaturze 180º).



Gdy kotlety się smażyły i piekły przygotowałem sos: posiekałem koperek, wymieszałem na zimno wszystkie składniki w rondelku, zagotowałem i doprawiłem do smaku.


8 komentarzy:

  1. Chyba nie dane mi bylo do tej pory sprobowac takich kotletow-trzeba to zmienic,prawda? :)Fajny sposob na sos:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie i daj znać jak smakowały :)

      Usuń
  2. fajny przepis i nie jadłam jeszcze takich kotletów:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam. Można też z tej masy zrobić gałeczki do zupy rybnej, ale to może następnym razem ;)

      Usuń
  3. Takie kotlety mozna zrobic z krawetkami i z lososia sa przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobilam dzis te kotleciory. Wyszły pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowały. Nie miały prawa wyjść niedobre ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...