niedziela, 10 lutego 2013

Quesadillas ze szpinakiem, indykiem i pomidorami

Na to danie natknąłem się przypadkiem w Internecie. Zaintrygowała mnie przede wszystkim nazwa, chociaż zdjęcie też było całkiem zachęcające. Są to po prostu dwa placki tortilli zapieczone z żółtym serem, podawane na ciepło. Często oprócz sera dodaje się opcjonalne składniki (np. grzyby, paprykę, kiełbasę, mięso). Bogaty w wiedzę teoretyczną postanowiłem zaserwować rodzinie quesadillas. Niedawno robiłem domowe placki do tortilli, co okazało się dość prostym zadaniem, więc tym razem też postanowiłem zrobić je samodzielnie. Oczywiście trochę zaszalałem z farszem :) Szkodniki były nastawione sceptycznie jak usłyszały nazwę:
– Tato, co będzie na obiad?
– Quesadillas.
– Fuj!
Na szczęście dały się przekonać :)



Składniki:
cztery duże placki tortilli – można kupić gotowe, lub przygotować samodzielnie (klik)
szpinak mrożony – ½ paczki
cebula – 1 szt.
jajko – 1 szt.
jogurt naturalny – 3 łyżki
mięso mielone z indyka – 200 gram
pomidory krojone w puszce Pudliszki (klik)
mąka – 2 łyżki
olej do smażenia
ser mozarella – 200 gram
przyprawy: sól, pieprz, cukier, bazylia, przyprawa kebab-gyros


Na patelni podsmażyłem pokrojoną w kostkę cebulę, dodałem szpinak i odparowałem wodę. Jajko wymieszałem z jogurtem i łyżką mąki, dodałem do szpinaku i doprawiłem go do smaku. Na drugiej patelni podsmażyłem mielone mięso, dodałem pomidory z puszki, łyżkę mąki i doprawiłem do smaku.

Blachę wyłożyłem papierem do pieczenia, położyłem na niej placek tortilli, ułożyłem cienką warstwę szpinaku, warstwę mięsa z pomidorami, posypałem startym serem i przykryłem drugim plackiem. Placki przygotowałem oczywiście wg tego przepisu, tym razem wycinałem je przy pomocy pokrywki od dużej patelni. Nie smażyłem ich przed włożeniem do piekarnika. Quesadillas piekły się około 20 minut w temperaturze 180º.

7 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie! Też muszę w końcu spróbować tego dania.

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł! musi być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  3. Gorąco polecam wszystkim. Nie ma z tym za dużo roboty, a wygląd i smak jest rewelacyjny. Zawsze to jakaś odmiana:)

    OdpowiedzUsuń
  4. O mniam, mniam ! :)
    Zapraszam na konkurs: http://szybkie-gotowanie.blog.pl/2013/02/02/szybki-konkurs/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...