niedziela, 13 stycznia 2013

Śledzie z jabłkami

Kolejna odsłona śledzi – tym razem z jabłkami. Jest to patent mojej Mamy. Takie śledzie zawsze pojawiają się na naszym stole na Wigilię. Dobrze sprawdzają się też jako przystawka na domową imprezę. Ładnie prezentują się na półmisku, a w smaku – sprawdźcie sami :)


Składniki:
3 płaty śledziowe marynowane (przepis tutaj)
cebula
3 łyżki majonezu
gęsty jogurt naturalny (200 ml)
dwa jabłka
sok z cytryny
sól, pieprz

Z jogurtu i majonezu przygotowujemy sos (można go doprawić odrobiną soli i pieprzu). Śledzie kroimy w romby, układamy na półmisku, dodajemy cebulkę i przykrywamy je sosem. Dookoła układamy jabłka, starte na tarce buraczanej i skropione sokiem z cytryny.

4 komentarze:

  1. często goszczą u mnie w domu - moi rodzice je uwielbiają :)
    pozdrawiam,
    szana!

    OdpowiedzUsuń
  2. przepis na marynowanie sledzia "tutaj" pod tym "tuta" jest sledz ze sliwkami.
    Czy te jablka nie czernieja jak leza??????
    Przepis napawde bardzo ciekawie sie prezentuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Początek przepisu na śledzie ze śliwkami, to sposób marynowania śledzi. Nie przepisywałem po raz drugi, bo i tak każdy robi po swojemu :)
      Jabłka nie czernieją jeśli doda się do nich soku z cytryny.

      Usuń
  3. Danie wyglada obiecujaco! :P
    A jezeli ktos chce zjesc bardzo smacznie w okolicach Warszawy to zapraszamy do siebie! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...