niedziela, 13 stycznia 2013

Grzane piwo

Jest to mój ulubiony domowy sposób na przeziębienie. Ponieważ dopadła mnie grypa postanowiłem trochę się podleczyć :) Jest wiele przepisów na grzane piwo. Kiedyś w knajpie dostałem piwo podgrzane w mikrofalówce, nawet bez dodatku soku – ohyda! Dobry grzaniec musi być z goździkami, miodem i cynamonem. Jeśli dodamy imbir, to efekt leczniczy będzie jeszcze lepszy.


Składniki:
2 piwa
2 łyżki miodu
1 łyżeczka cynamonu
goździki – około 10 szt.
dwa plasterki korzenia imbiru

Do garnka wlewamy odrobinę piwa, dodajemy miód i przyprawy. Gotujemy chwilę ciągle mieszając, aż miód się rozpuści. Dolewamy resztę piwa i podgrzewamy – uwaga nie można grzańca zagotować! Alkohol w wysokiej temperaturze bardzo szybko paruje i będziemy mieli piwo bezalkoholowe.

7 komentarzy:

  1. Strzeliłbym sobie takie dziś jakby nie nocna zmiana :( ...grypsko atakuje Zagłębie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To współczuję. Ja dzisiaj planuję powtórkę kuracji :)

      Usuń
  2. Ja lubię grzane piwo z jajeczkiem... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z jajkiem jeszcze nigdy nie próbowałem... trzeba będzie kiedyś zrobić.

      Usuń
  3. Ze swojej strony dodam, że na grzańca znacznie lepiej nadają się piwa o wyższym ekstrakcie. Jakiś czas temu robiłem na Sarmackim z Biedronki i grzaniec wyszedł bardzo dobry.

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepszy grzaniec to na Noteckim ciemnym, ale jak jego brak to i miodowe dobre :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...