niedziela, 9 grudnia 2012

Pyzy "gumki"

Przeglądałem ostatnio blogi kulinarne i natknąłem się na przepis na „szare kluchy”. Przypomniałem sobie pyzy „gumki”, które robiła moja Babcia – w zasadzie też szare, tylko ładniejsze od tych wielkopolskich:) Gdy Babcia robiła kartacze, u mnie w domu zwane po prostu pyzami z mięsem, zawsze zostawało jej trochę ciasta (mięso było na kartki). Robiła wtedy z tego ciasta małe pyzy z dziurką, które jedliśmy polane podsmażoną cebulką ze skwarkami.
Ponieważ w przepisie na „szare kluchy” przeczytałem, że ziemniaki można odcedzić przez sitko, zamiast wyciskać przez ścierkę, postanowiłem wypróbować ten sposób. Eksperyment uważam za średnio udany – odcedzone ziemniaki były zbyt mokre i musiałem dodać do nich trochę mąki. Pyzy niestety nie wyglądały tak dobrze jak te, które robiła Babcia, ale smakowały całkiem nieźle. Następnym razem odcisnę jednak porządnie ziemniaki przez ścierkę. Mam nawet gdzieś taką zszytą w rożek – specjalnie do odciskania ziemniaków:)


Składniki:
ugotowane ziemniaki: 0,5 kg
surowe ziemniaki: 1 kg
mąka pszenna – 5 łyżek
cebula – 2 szt.
olej do smażenia
przyprawy: sól, pieprz

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, surowe zetrzeć i odcisnąć z nich wodę. Proporcja powinna być mniej więcej 1:1. Do ziemniaków dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie (za słabo odcisnęliśmy ziemniaki) trzeba dodać kilka łyżek mąki. Formujemy małe pyzy, każdą spłaszczamy robiąc w niej wgłębienie. Wrzucamy do wrzącej osolonej wody z odrobiną oleju i gotujemy około 10 minut od wypłynięcia. Podajemy z podsmażoną cebulką.



10 komentarzy:

  1. Takie pyzy pamiętam z dzieciństwa, teraz jadamy tylko z gotowanych ziemniaków. Ale muszę spróbować zrobić kiedyś w ten sposób, może żona też się przekona:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko raczej odciśnij ziemniaki przez ścierkę. Patent z sitkiem nie do końca się sprawdza. Albo trzeba dodać więcej mąki.

      Usuń
  2. Mala poprawka, piszesz 0,5 kg ugotowanych i 1 kg surowych, a wiec proporcja jest 2:1 . Ja robie zawsze 3:1 , na 3 ziemniaki surowe biore 1 ugotowany....Ala

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proporcja jest mniej więcej 1:1, ale po odciśnięciu:) Zobacz w misce.

      Usuń
  3. Uwielbiam takie kluchy :) z tą złocistą cebulką, pycha ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. A u mnie w domu nazywalismy je "kudłate" kluski.Ale jak zwał tak zwał te kluski sa mega pyszne,bardzo je lubie,ale zrobic nie umiem,buuu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajna nazwa. Faktycznie wyszły trochę kudłate:)

      Usuń
    2. szare kluchy robi sie tylko z surowych startych ziemniakow dodaje jajko sol i make...wiec to nie to samo i smak tez bedzie inny...pomimo tego ze podanie jest takie samo...

      Usuń
    3. Wyglądają podobnie przez to, że nie odcisnąłem ziemniaków, tylko na podobieństwo szarych kluch przecedziłem je przez sitko. Spróbuję może kiedyś zrobić szare kluchy. Jak masz jakiś sprawdzony przepis to podeślij proszę :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...