poniedziałek, 12 listopada 2012

Papryka faszerowana


Ciekawym i kolorowym sposobem na obiad jest papryka faszerowana. Nie wymaga też wiele pracy. Paprykę można nadziać mięsem mielonym z ryżem (tak jak gołąbki), albo dowolnym innym farszem (może nie ryzykowałbym kiszonej kapusty). Poniżej papryka faszerowana ryżem z warzywami.

Składniki:
opakowanie mrożonych warzyw (ja użyłem mieszanki chińskiej)
1 woreczek ryżu
koncentrat pomidorowy
olej do smażenia
przyprawy: sól, pieprz, cukier, curry, sos sojowy
4 papryki

Warzywa smażymy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy koncentrat i przyprawy. Dodajemy ugotowany ryż i odrobinę wody. Z papryki odcinamy górną część razem z łodygą, wybieramy ze środka pestki, wypełniamy farszem i przykrywamy odciętą „czapeczką”. Paprykę układamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy trochę wody na dno naczynia i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180ºC.


2 komentarze:

  1. Facet jestes genialny!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo. Nie wiem czemu akurat faszerowana papryka zasłużyła na taki miły komentarz. Na blogu jest wiele ciekawszych przepisów i ładniejszych zdjęć niż to:) Polecam kolorowy pasztet albo chutney mango.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...