poniedziałek, 12 listopada 2012

Kalmary smażone z pietruszką

Danie bardzo proste do przygotowania i co najważniejsze – pyszne. Proponuję kupić mrożone i pokrojone kalmary, wtedy nie trzeba ich patroszyć. Jeśli kupimy świeże, to i tak przed gotowaniem należy je przemrozić, żeby nie były gumowate. Najlepiej smakuje w Chorwacji, stamtąd też przywiozłem przepis.

Składniki:
mrożone kalmary
4 ząbki czosnku
1 nieduża cebula
pęczek pietruszki
oliwa z oliwek
przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny

Mrożone kalmary płuczemy i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy około 3 minuty i odcedzamy – dłuższe gotowanie może spowodować, że będą gumowate. Pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy posiekaną pietruszkę i ugotowane kalmary. Smażymy chwilkę i przyprawiamy do smaku. Najlepiej smakują z ryżem lub makaronem z odrobiną pesto.




Kulinarne podróże

3 komentarze:

  1. ps. czy jest taka siła w naturze która sprawi, że każdy mąż będzie tak pięknie i chętnie gotował dla swojej żony?
    - kochanie jeżeli to czytasz to czekam właśnie na taką pyszną kolację ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak przygotowane kalmary są przepyszne, polecam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...