piątek, 23 listopada 2012

Cebulaczki

Jedno z popisowych dań Misia. Klękajcie narody! Oto Cebulaczki! Celowo pisane wielką literą – zasłużyły na to :) Proste i szybkie w przygotowaniu. Idealne na domowe imprezki. Robiłem je w różnych wersjach: z kiełbasą, z grzybami, nawet kiedyś na słodko – z konfiturą wiśniową, albo z cynamonem i cukrem. Niezależnie od „wkładu” Cebulaczki jeszcze nigdy mnie nie zawiodły.

Ciasto:
0,5 kg mąki
50 gram drożdży
1,5 szklanki mleka lub wody
6 łyżeczek cukru
1 jajko
4 łyżki oleju
szczypta soli

Farsz:
2 duże cebule cukrowe
olej do smażenia
przyprawy: sól, pieprz
oliwki




Z drożdży, cukru, mleka (lub wody) i odrobiny mąki przygotowujemy rozczyn. Odstawiamy go na około 15 minut w ciepłe miejsce, żeby drożdże wyrosły. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn i jajko, mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt klejące dodajemy mąki, jeśli zbyt twarde – wody. Ciasto powinno być miękkie, ale nie wodniste. Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy olej i mieszamy jeszcze chwilę, aż ciasto będzie odstawać od rąk. Odstawiamy na kolejne 15 minut w ciepłe miejsce.


Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oleju i doprawiamy do smaku. Ciasto dzielimy na dwie części, formujemy prostokątne ;) placki, nakładamy farsz.


Zwijamy w rulon i kroimy na plasterki.


Cebulaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i dekorujemy oliwkami. Z takiej ilości ciasta wychodzą dwie blaszki Cebulaczków.


Wstawiamy do piekarnika na 10 minut w temperaturze 100° (dzięki temu Cebulaczki urosną) i później jeszcze około 20 minut w temperaturze 180° (po 10 minutach pieczenia zamieniamy blachy miejscami). Podawać na gorąco, z ketchupem, a w szczególnych przypadkach nawet z majonezem ;)

6 komentarzy:

  1. Witam, nominowałam Twój blog o zabawy Libster Blog, zapraszam do pobrania pytań z mojego bloga i dalsze przekazania zabawy !! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za "nominację", jednak łańcuszkom mówię stanowcze nie.

      Usuń
  2. Dzien dobry

    Widze, ze blog jest juz nie odwiedzany przez wlasciciela ;-), ale zapewne odwiedza go chetni kucharzenia. Cebulaczki sa przepyszne i bardzo latwe do zrobienia. Jednak chcialabym zwrocic uwage nowicjuszom, ze ilosc drozdzy jest mega przesadzona, mysle, ze blad podczas wpisywania. na 0,50 kgmaki dajemy 25g drozdzy, bo inaczej nie macie, co liczyc na ciasto, chyba ze dodacie kolejne 0,50 kg maki ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem skąd pomysł, że blog został porzucony. Faktycznie posty wrzucam rzadziej, ale jeszcze z blogowaniem się nie pożegnałem :)
      Jeśli chodzi o ilość drożdży - ja daję pół paczki świeżych drożdży, czyli właśnie 50 gram na około 0,5 kg mąki. Gdy robię większą ilość ciasta (z kilograma mąki), daję całą paczkę.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...